Herstellen van een burn-out

`Een burn-out!? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!’

Dat waren letterlijk de woorden die ik boos en stampvoetend uitsprak toen ik de diagnose kreeg. Het moest weg en wel zo snel mogelijk… want ik had nog zoveel te doen, dit kon ik er echt niet bij hebben!

Waarschijnlijk herken jij dit ook bij jezelf. Je bent op dit moment overspannen of je zit in een burn-out en je wilt graag weten hoelang het herstel duurt omdat je zo snel mogelijk weer terug wil naar je oude leven. In deze blog vertel ik je meer over hoelang overspannenheid of een burn-out kan duren, door welke fases je heen gaat als je duurzaam wilt herstellen, ik geef je advies over welke dingen je vooral niet of wel moet doen en ik beantwoord de vraag; is het noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen?

hoe lang duurt een burn-out

Hoelang duurt overspannenheid of een burn-out?

Hoelang een burn-out of overspannenheid duurt, is per mens verschillend. Het ligt er namelijk aan hoe lang jij hebt doorgelopen met jouw klachten en wanneer jij aan de noodrem hebt getrokken. Als we kijken naar de globale cijfers, dan is de gemiddelde periode van herstellen van overspannenheidsklachten zo’n 3 maanden. Het herstellen van een burn-out duurt langer; gemiddeld tussen de 4 maanden tot een jaar. 

burn out fases

Welke fases kent burn-out herstel of overspannenheid?

Om goed en duurzaam te herstellen van jouw overspannenheid of burn-out klachten is het belangrijk om in fases te werken. Zo leer je alles stap voor stap opnieuw eigen maken. Doe je dat niet en ga je weer te snel, dan zit je zo weer thuis met klachten. In mijn methode maak ik gebruik van 3 belangrijke fases, namelijk: de acceptatiefase, de herstelfase en de borgingsfase. 

Acceptatiefase

De eerste fase waarin je beland als je in een burn-out zit of als je overspannen bent, is de fase van het begrijpen en accepteren van jouw stressklachten. In deze fase leer je hoe stress bij jou werkt en wat de uitwerking daarvan is op jouw lichaam. Je onderzoekt wat de oorzaak is van je overspannenheids- en burn-out klachten. Je leert rust en structuur in je leven aan te brengen. Zoekt afwisseling tussen inspanning en ontspanning en je gaat weer gebruik maken van je zintuigen zodat je weer een goede en gezonde verbinding leert maken met je lichaam.

Herstelfase

Bij de herstelfase ervaar je meer rust, voel je je alweer wat beter en weet je hoe je lichaam werkt. Je leert in deze fase gezonde keuzes te maken, doorbreekt patronen, oefent met nieuw gekozen gedrag, vergroot je zelfkennis, pakt zelf de regie over je leven, kijkt naar jouw kwaliteiten en duikt in je relaties; zowel privé als zakelijk.

Borgingsfase

De resultaten die uit de herstelfase zijn gekomen worden uitgevoerd bij de borgingsfase. Als je in de borgingsfase zit tijdens het traject dan ben je alweer op het werk verschenen. Hetgeen wat je in de acceptatiefase en de herstelfase hebt geleerd breng en continueer je nu in praktijk en je reflecteert hierop. Je leert om te vertrouwen op je gevoel en je maakt keuzes die passend zijn voor jou zodat jij de regie blijft houden over jouw leven.

Wat moet je wel of niet doen tijdens het herstel van burn-out?

Zit je in een burn-out? Dan heb je van je omgeving vast al een hoop goedbedoelde adviezen gekregen. Maar kloppen die adviezen wel? 

Wat doe je nou wel? En wat juist niet? Ik help je met tips die je herstel bevorderen. 

burn out herstel tips

Wat moet je niet doen?

Op dezelfde manier doorgaan met wat je deed

Hierbij spreek ik uit ervaring. Ik was super eigenwijs en wilde mijn burn-out klachten niet accepteren en vond het zelfs stom, maar dit hielp niet bij mijn proces. Vechten heeft geen zin. Het zorgt ervoor dat jij je vermoeid voelt en voor het einde van de dag al uitgeput bent. Zo kom je geen steek verder. Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. (Albert Einstein)

“Doe maar even helemaal niks”

Vaak wordt geadviseerd om helemaal niets meer te gaan doen. Je lichaam is uitgeput en je moet uitrusten. Maar jij en je lichaam zijn niet gewend om niks te doen. Je bent waarschijnlijk gewend om de hele dag nuttig bezig te zijn. Als je helemaal niks meer doet dan ga je als het ware tegen je natuur in en dat helpt je ook niet. Mijn tip; luister naar je lichaam. Heeft je lichaam nu echt rust nodig? Of heb je behoefte aan lichte beweging zoals een huishoudelijke taak, fietsen of wandelen? Voel na elke activiteit die je doet wat je lichaam nodig heeft en stem daarop af.

Sociale contacten verwaarlozen

Ik weet dat je moe en uitgeput bent en vaak gaan we de dingen waar we tegenop zien of die veel energie kosten, zoals contact met de mensen om ons heen, weren. Natuurlijk hoef je niet elke dag iemand over de vloer te hebben, maar probeer minstens 1 keer in de week contact te houden met de mensen die je dierbaar zijn. Zij kunnen je ook steunen in je mentale proces en jou helpen bij bepaalde dingen als je iets niet lukt. Accepteer dan die hulp, juist nu je het zo hard nodig hebt. 

Wat moet je juist wel doen?

Structuur aanbrengen in de dag geeft je houvast

Je kunt structuur voor jezelf inbouwen door elke dag op een vast tijdstip op te staan en naar bed te gaan en op vaste tijdstippen te gaan lunchen/ avond eten. Zo kan je lichaam zich goed aanpassen aan je slaapritme zodat je sneller in slaap valt en makkelijker opstaat.

Plezier maken

Wellicht denk je bij deze tip; dat is wel het laatste waar ik aan denk. Ik weet niet eens meer wat mij plezier geeft of wat ik leuk vind? Laat staan dat ik plezier moet maken. Ik ben toch ziek? Zieke mensen maken geen plezier toch? Omdat je altijd nuttig bezig wilt zijn heb je de neiging om eerst allerlei taken te doen, omdat je denkt dat dat eerst ‘moet’ gebeuren en als er dan nog tijd over is dan mag ik doen waar ik zin in heb. Nu mag je het omdraaien; waar heb jij vandaag nu echt zin in? En wat tovert ook nog een kleine glimlach op je gezicht? Dit proces kan even duren en dat voelt soms frustrerend, maar echt, als je blijft oefenen en uitproberen dan komt er een moment waarop je denkt “ja, dat vind ik leuk”. Focus op datgene wat je energie geeft: in contact zijn met leuke mensen, dingen doen waar je blij van wordt en doe daar meer van/mee. Vind je het echt lastig, dan kun je eens nadenken over vroeger; wat vond jij als kind leuk om te doen? Jij mag weer ontdekken wat jij leuk vindt en dit hoort erbij om jezelf weer opnieuw uit te vinden.

Lief zijn voor jezelf

Waarschijnlijk ben jij iemand die zichzelf gemakkelijk in de put praat en jezelf iedere keer over van alles de schuld geeft. Ik weet op dit moment hoe je je je voelt en dat je wellicht kwaad, boos of gefrustreerd bent, want HOE heeft het zover kunnen komen? Ik besteedde ook ieder uur en elke dag tijd aan deze vraag, maar ik kwam er niet uit en voelde mij er niet beter door. Dit maakt je negatief en daarnaast helpt het je niet om te herstellen. Vergelijk jezelf maar eens met een kind dat iets niet goed heeft gedaan. Als je de hele dag tegen hem zegt dat hij heeft gefaald en het fout doet dan wordt het kind alleen nog maar verdrietiger en durft je niet meer onder ogen te komen. Stop met jezelf kleineren en wees lief voor jezelf.
Zie jezelf maar weer als het kleine kind dat ziek is en vraag je zelf maar eens af: “Wat heb ik nu nodig om lief voor mezelf te zijn en me goed te voelen?”  Hoe eerder jij lief gaat zijn voor jezelf en je lichaam, hoe eerder je herstelt.

Je energieniveau verhogen

Vind je het lastig om met je lichaam contact te maken en heb je geen idee wat je nu voelt of wilt?
Dan heb ik een aantal tips om je energie niveau direct te kunnen verhogen.

  • Zorg voor voldoende slaap (voorgeschreven is meestal 8 uur per nacht);
  • Snooze niet, maar ga op de rand van je bed zitten zodra je wekker gaat;
  • Drink voldoende water per dag (minimaal 2 liter);
  • Eet gezond en gevarieerd;
  • Kom in beweging! Zorg dat je elke dag een half uur in beweging bent door te wandelen, te dansen op je favoriete muziek, te fietsen of yoga of iets dergelijks;
  • Vermijd zoveel mogelijk snelle suikers zoals koek, snoep etc.;
  • Mediteer om je mind tot rust te brengen. Meditatie wordt ook wel gezien als de douche van de mind en voor je lichaam.
herstel burn out

Kan ik volledig herstellen van mijn burn-out?

Dit was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik in een burn-out belandde. 

Het antwoord is, jazeker, jij wordt weer helemaal beter! Ook al lijkt het misschien voor jou nu nog ver weg; er is licht aan het eind van de tunnel als je maar weet HOE je het moet aanpakken en dan actie onderneemt.   

Is burn-out coaching noodzakelijk?

Voordat ik deze vraag beantwoord, is het belangrijk dat je zelf goed nadenkt of jij het noodzakelijk vindt. Hoe serieus neem jij je overspannenheid- en burn-out klachten? Vind jij het jezelf waard om geholpen te worden? Of denk je nog steeds dat je het allemaal alleen moet oplossen? Als je een beetje op mij lijkt dan heb je de volgende fases allemaal al gehad. Je hebt geprobeerd je rust te pakken, je bent al een weekend vrij geweest of op vakantie gegaan, volgde een webinar of je hebt boeken en tijdschriften gelezen over het onderwerp en toch hielp het allemaal niet. Want je hebt nog steeds klachten.

Misschien ben jij er wel van overtuigd dat jij op eigen kracht kunt herstellen van je burn-out en overspannenheidsklachten. Maar dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat je op eigen kracht kan herstellen van een gebroken arm. Het is echt veel beter en handiger om even naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis helpen de artsen namelijk je arm weer recht te zetten, te gipsen, ze geven je een plan mee waarin je verteld wordt wat je wel en niet moet doen tijdens je herstel en op deze manier herstelt je gebroken arm vele malen sneller dan wanneer je niet naar het ziekenhuis was gegaan. 

burn out coaching
herstellen van een burnout

Als je het mij vraagt is goede burn-out coaching voor een duurzaam herstel van overspannenheid- en burn-out klachten net zo noodzakelijk als dat je naar het ziekenhuis gaat voor een gebroken arm. Als jij namelijk een duurzaam herstel krijgt, creëer jij voor jezelf een fundamentele basis waarop jij je hele leven kunt bouwen zodat jij weer lekker in je vel zit. Je krijgt de regie weer over je eigen leven terug en je voelt en presenteert je weer als een sterker en krachtiger persoon.

burn out coach Gerdien

Meer weten over burn-out coaching?

Denk jij; ik zou graag wat willen doen aan mijn klachten en ik sta ervoor open om hiervoor hulp in te schakelen van een coach?

Super dapper dat je met de gedachten speelt om contact op te nemen en jezelf en je klachten serieus neemt. Dat is al een eerste stap naar herstel!

Nadat je mij een berichtje hebt gestuurd, reageer ik binnen 24 uur. We maken dan samen een afspraak om te bellen. Tijdens deze telefonische afspraak luister ik rustig naar jou om te horen waar je op dit moment tegenaan loopt en kijk ik of en hoe ik je daarbij kan helpen. Alles gratis en geheel vrijblijvend.

Op verschillende plekken in de Achterhoek bied ik coaching aan.

Zo heb ik bijvoorbeeld mooie plekken en wandelroutes rondom Winterswijk, GroenloLichtenvoordeBorculo, RuurloEibergenLochemAaltenEnschede en Doetinchem.